Kolejny dzień Wakacyjnej AktywAKCJI
Dziś 7 sierpnia w środę w remizie OSP Rudka było smacznie, zdrowo, kolorowo dzięki warsztatom dietetycznym z Kołem Gospodyń Wiejskich ,,Róża” i Klubem Seniora w Rudce. Na początku dzieci wysłuchały wykładu Pani Haliny Twarowskiej na temat zdrowej żywności i zalet surówek. Następnie uczestnicy mogli wykazać się talentami kulinarnymii wykonać zdrowe kanapki warzywne, surówkę warzywną i surówkę owocową. Na stole królowały pomidory, ogórki, papryka, arbuz, nektarynki, mandarynki, wiele innych warzyw i owoców. Jak na prawdziwych kucharzy przystało przed przystąpieniem do działań wszyscy dokładnie umyli ręce, przypomnieli zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni. Potem zaczęła się praca pełna parą. Zarówno kanapki, jak i sałatka były smaczne, zdrowe i pięknie podane. Do picia nasi mali kucharze zaserwowali orzeźwiającą wodę i zdrowy kompot.Wszyscy ze smakiem zjedli dania wykonane własnoręcznie, a następnie pojechali do Ośrodka Edukacji Leśnej Cyraneczka w Pietkowie, by pospacerować w otoczeniu pięknej przyrody i mieć warsztaty z ekologii. Głównym celem było przybliżenie walorów krajobrazowych, poznanie flory i fauny. Uczestnicy wysłuchali prezentacji dotyczącej znaczenia roślin w życiu ludzi, głównie dla celów leczniczych i z zainteresowaniem słuchali barwnych opowieści pani Justyny Oel. Następnie wyruszyli w teren, aby zaobserwować rośliny i zwierzęta występujące w tej okolicy, a także wejść na wieżę widokową i podziwiać krajobraz. „Inicjatywa powstała w ramach realizacji projektu Grantowego Wakacyjna AktywACJA”, dzięki wsparciu finansowemu @Fundacji PFR, która doceniła jej wartość merytoryczną.”